Yrtit

Yrttejä voi viljellä ilman omaa pihaakin, sillä ne menestyvät mainiosti lasitetulla terassilla tai parvekkeen ikkunalla. Niissä kasvatuskausi saattaa yltää huhtikuulta aina lokakuulle asti. Parhaimpia ovat länteen tai itään päin olevat ikkunat. Pohjoisikkuna saattaisi tarvita lisävalaistusta ja eteläikkuna olisi liian paahteinen keskikesällä.

Yritit viihtyvät parhaiten hiekansekaisessa mullassa. Useimmat yrtit pitävät myös kalkitusta mullasta eli ruukun pohjalle voi lisätä n. 1rkl:n kalkkia ja lannoitteeksi hieman kanankakkaa.
Yrttejä voi viljellä umpinaisissa ruukuissa tai ruukuissa, joiden pohjassa on reiät, kunhan huolehtii, että ruukku on riittävän tilava. Yhdelle taimelle sopiva ruukku on 1,5l:n vetoinen. Täysikokoiset laventeli, rosmariini, sitruunamelissa ja mintut tarvitsevat ruukun jonka vetoisuus on 3,5l ja läpimitta 20-30cm. Basilikan taimia tällaiseen ruukkuun voi laittaa 3. Timjamille riittää halkaisijaltaan 10cm:n ruukku.
Yrttejä voi yhdistellä keskenään, kunhan pitää huolen, että joka lajilla on tilaa kasvaa. Esimerkiksi Timjamia voi käyttää korkeampien kasvien aluskasvina. Ja Persiljaa voi istuttaa kukkivienkin kasvien joukkoon.
Yrteille annetaan tasaisesti vettä. Pienille ruukuille vähemmän mutta useammin ja isommissa ruukuissa kasvaville enemmän ja harvemmin. Jos ja kun haluaa, että taimista tulee tuuheita ja että ne tuottaisivat satoa pidempään, täytyy niitä latvoa.
Lähes kaikkia yrttejä voi talvettaa sisällä, mutta jotkut saattavat talvehtia myös parvekkeella.

Lakritsiyrtti
(Tagetes filifolia)
Yksivuotinen lakritsin ja aniksen makuinen yrtti. Sopii hyvin vaalealle kalalle ja kasvista saadaan miellyttävän makuista teetä.

Sitruunamelissa on monivuotinen pensasmainen ruoho. Sopii mausteeksi mm. erilaisiin salaatteihin, teehen ja kalaruokiin.

Salvia on monivuotinen puutuvavartinen ruoho, joka pitää nostaa sisälle talvehtimaan. Vahva mauste, joka sopii hyvin varsinkin liharuokiin.

Oliiviyrtti/Santolina/Viherhopeayrtti on puumainen ainavihanta ja oliiville tuoksuva. Maistuu voimakkaalle, havumaiselle ja ehkä pienesti myös oliiville. Käy mausteeksi salaatteihin ja pastakastikkeisiin. Oliivin maku tulee esiin parhaiten tomaattiruokien kanssa.

Timjami on 10-20cm korkea voimakkaasti tuoksuva yrtti. Monivuotinen, mutta talvehtii huonosti ulkona. Käy avomaalle tai ruukkuun. Kastellaan varovasti. Käy mausteeksi viinapohjaisiin patoihin ja kastikkeisiin.

Minttu on monivuotinen mintun tuoksuinen yrtti, joka ei maistu yhtä voimakkaalle kuin piparminttu. Minttua voidaan viljellä avomaalla tai ruukussa. Käytetään tuoreeltaan, kuivattuna tai pakastettuna. Sopii erityisesti lammas- ja riistaruokien maustamiseen. Talvehtii peitettynä.

Rosmariini on ikivihreä varpukasvi, joka voi kasvaa jopa 1,5metriä korkeaksi. On monivuotinen, mutta Suomessa kasvatetaan yksivuotisena. Hyvin tarkka kasteltava. Käytetään tuoreeltaan ja kuivattuna liharuokiin ja marinointiliemiin.

Viinisuolaheinä maistuu miedosti suolaiselta ja happamalta. Maku muistuttaa hieman luonnossa kasvavaa ketunleipää. Monivuotinen, ja talvehtii hyvin esim. viileässä kellarissa. Korkeutta tulee 20-60cm. Tuoreeltaan käytettynä antaa salaatteihin kirpeän raikkaan maun. Sopii myös kylmiin kastikkeisiin. Voidaan kasvattaa myös koristekasvina sisällä tai ruukkuistutuksissa.

Tilli Mammut on voimakaskasvuinen tummanvihreä yksivuotinen lehtitilli. Tilliä voi viljellä avomaalla tai sisällä/parvekkeella ruukussa. Mammutista tulee 10-30cm korkea. Lehtitilliä ei saa päästää kukkimaan. Tuore tilli säilyy vajaan viikon verran 0-1 asteessa. Tillin lehtiä voi kuivata tai pakastaa. Käytetään useimmiten kalaruuissa. (EI SAATAVILLA 2024)

Persilja Bravour on kaksivuotinen ja aikainen lajike. Bravour:lla on kähärät lehdet, jotka käytetään sellaisenaan. Kasvaa niin kasvihuoneessa, avomaalla kuin sisälläkin. Persilja on yksi parhaimmista raudan lähteistä.

Mäkimeirami/Oregano on monivuotinen pystyvartinen 20-60cm korkea ruoho. Sopii hyvin myös sisäkasvatukseen. Voidaan istuttaa myös amppeliin. Oregano tiedetään parhaiten pitsamausteena.

Basilikat ovat hyvin kylmänarkoja, joten ne viljellään mieluiten sisällä tai kasvihuoneessa. Basilikaa käytetään sellaisenaan, kuivattuna tai pakastettuna. Sweet genovese ns. Genovalainen on suosituin basilika lajike. Se on nopeakasvuinen vihreälehtinen perusbasilika. Käy mm. Liha-, muna- ja tomaattiruokiin. Punainen basilika on maultaan aromikas ja sen lehdet ovat kauniin purppuranpunaiset. Kaunis myös kukkaistutuksissa.

Ruohosipuli Grande on nopeakasvuinen ja satoisa monivuotinen ruohosipuli lajike. Käy istutettavaksi ruukkuun tai avomaalle. Kasvualustan tulee olla kuivahko. Kastelu ja lannoitus pidetään tasaisena koko kasvukauden. Satoa keräillään pitkin kesää.

2,90