Kurkut

Kurkut tarvitsevat lämpimän ja aurinkoisen kasvupaikan lajikkeesta riippuen joko ulos (kasvualusta yli +8astetta) tai kasvihuoneeseen. Kasvualustan pitää olla hyvin kalkittu ja lannoitettu. Kurkun taimi on istutusvalmis, kun siinä on ainakin kaksi kasvulehteä. Tasainen kastelu koko kasvukauden ajan. Kasvihuoneessa viljeltävät lajikkeet tuetaan. Kurkut ovat hyvin kylmän arkoja, joten viileinä kesinä ne on syytä peittää ainakin öiksi.

Avomaankurkku Harmonie RZ on karvasvapaa ja härmänkestävä lajike, jonka hedelmät ovat partenokarppisia eli kehittyvät ilman pölytystä. Hedelmä on n.12cm pitkä. Sopii viljeltäväksi myös kasvihuoneissa. Yksi taimi tarvitse paljon tilaa, joten istutetaan n.40cm:n välein. Käytetään tuoreeltaan tai säilötään etikkaliemeen. Kaudella 2024 Harmonie lajike korvaantuu Lehar F1 lajikkeella, joka on ominaisuuksiltaan samankaltainen.

Kasvihuonekurkku Amazone on runsassatoinen ja voimakaskasvuinen lajike, joka muodostaa hedelmiä ilman hedelmöitystä. Hedelmät ovat n.30cm pitkiä ja sileäpintaisia. Kasvava taimi täytyy tukea. Kaudella 2024 Amazone lajike korvaantuu Camaro F1 lajikkeella, joka on ominaisuuksiltaan samankaltainen.

Sitruunakurkku Lemon Apple
Nimestään huolimatta tämä erikoisennäköinen kurkku maistuu hieman vesimelonille. Hedelmät ovat pyöreät ja sileät ja väriltään keltaiset, joissa on vaaleita juovia. Taimi viihtyy kasvihuoneessa tai maassa. Korkeutta kasvaa vain 1-1,5m, joten voidaan istuttaa vaikka isoon ruukkuun terassille.

Pesusienikurkku “Luffa” on kasvihuonekurkun tavoin kasvava kasvihuonelajike, joka kasvaa n.2metriseksi. Ei suositella kasvatettavan samassa tilassa melonin, salvian tai perunan kanssa. Tarvitsee pölytyksen. Pienen, etusormen kokoisen, kurkun voi syödä. Jos halutaan pesusieni, kurkun annetaan kasvaa täyteen mittaan. Kurkku muuttuu vihreästä kellanruskean kautta täysin ruskeaksi, jolloin siitä tulee kuiva ja rapea. Kuiva ruskea kurkku kuoritaan ja siemenet poistetaan –> Pesusieni on valmis.

Viidakkokurkku Mouse Melon on voimakkaasti köynnöstävä erikoiskurkku kasvihuoneeseen, jonka versot kasvavat jopa 3metrisiksi. Hedelmät muistuttavat miniatyyri vesimelonia ja ovatkin halkaisijaltaan vain 3cm. Maultaan hedelmä on raikkaan hapahko.

Snackkurkku Salt&Pepper (EI SAATAVILLA 2024)
tekee alle 7cm pitkiä päältä valkoisia ja sisältä vihreitä hedelmiä. Vanhempien hedelmien pinnalle tulee pippurimaisia kohoumia. Sopii kasvatettavaksi suuressa ruukussa patiolla tai parvekkeella.

AVOMAANKURKKU  2,00 €                      KASVIHUONEKURKKU  3,50 €               SITRUUNAKURKKU  2,90 €                 LUFFA    3,50 €

VIIDAKKOKURKKU  2,90 €