Chilit ja paprikat

Kasvavat parhaiten aurinkoisessa ja lämpimässä paikassa. Voidaan kasvattaa kasvihuoneessa tai ulkona ruukuissa. Runsas kastelu koko kesän. Lajikkeesta riippuen tuenta saattaa olla kannattavaa. Satoa korjataan pitkin kesää. Paprikoita ja chilejä voi syödä tuoreeltaan tai kuivattaa säilöön. Kuivattaa voi uunissa miedolla lämmöllä tai vastaavasti laittaa roikkumaan huoneenlämpöön.

Jotteivat lajikkeet menisi sekaisin keskenään, on meillä jokainen paprika- ja chililajike on istutettu eri värisiin ruukkuihin. Kunkin lajikkeen ruukkuväri on mainittu lajike-kuvauksen jälkeen.

Napostelupaprikat Snack Red ja Snack Orange ovat aikaisia lajikkeita kasvihuoneeseen, terassille tai suojaiselle seinustalle. Tuottaa satoa vaihtelevissakin olosuhteissa pitkälle syksyyn. Hedelmät ovat 5-8cm pitkiä, paksuseinäisiä ja maukkaita, punaisia tai oransseja. Sopii naposteltavaksi sellaisenaan. Korkeutta taimelle tulee 50-60cm, joten tuenta saattaa olla tarpeen. Ruukun värit PUNAINEN ja ORANSSI

Chilipaprika De Cayenne on Ranskasta kotoisin oleva ns. punaisen chilin arkkityyppi. Hedelmät kapeat 7-12cm pitkät ja punaiset. Maultaan keskivahva (8/10). Korkeutta kasville tulee 60-80cm, joten tuenta on tarpeen. Kaupassa myydään jauheena nimeltä Cayennepippuri. Ruukun väri VALKOINEN

Chilipaprika Gorria (Piment d’Espelette) on Ranskasta peräisin oleva Euroopan vanhin chili-lajike. Hedelmät punaiset ja 6-10cm:n pituiset. Maultaan MIETO (1/10). Korkeutta tulee 50-60cm. Ruukun väri VIHREÄ

Chilipaprika Japo F1 (Jalapenopippuri) on Meksikosta peräisin oleva TULINEN (6/10) chililajike. Tekee n.7cm hedelmiä, jotka muuttuvat vihreästä punaiseksi. Vihreät hedelmät ovat hieman miedomman makuisia kuin punaiset. Ruukun väri MUSTA

Paprika California wonder (EI SAATAVILLA 2024) on keskiaikainen perus ruukkupaprika. Sen hedelmät ovat MIEDOT ja punaiset. Satoa saadaan lähinnä loppukesällä. Korkeutta tulee 40-70cm.

Chilipaprika Medina (EI SAATAVILLA 2024) on VOIMAKKAAN (5/10) makuinen ruukkuchili. Aikainen ja satoisa lajike. Hedelmät ovat punaiset, n.15cm pitkät ja ohutseinäiset.

Chilipaprika Apache F:1 (EI SAATAVILLA 2024) on runsassatoinen lajike, joka tuottaa satoa koko kesän. Pienet n.5cm pitkät punaiset hedelmät ovat TULISET. Hyvin haarova lajike, täyttää kauniisti isommankin ruukun. Korkeus n.45cm. Voidaan käyttää sekä tuoreeltaan että kuivattuna.

Chilipaprika Daisyn (EI SAATAVILLA 2024) MIETO maku soveltuu myös lapsille. Hedelmät ovat oranssit, 12-14cm pitkät ja paksuseinäiset. Daisy on kasvutavaltaan hyvin matala, joten käy terassille isoon ruukkuun.

Chilipaprika cheyenne (EI SAATAVILLA 2024) on helppo kasvatettava, joten soveltuu aloittelijallekin. Hedelmät ovat oranssit, 3-5cm pitkät suippomaiset ja raikkaan hedelmäisen makuiset. KESKITULINEN (5/10) lajike, mutta huonoissa oloissa hedelmät jäävät miedoiksi. Korkeus maksimissaan 50cm.

Chilipaprika Chenzo (EI SAATAVILLA 2024)
N.40cm korkea patio-lajike, joka tekee n.4cm pitkiä suippoja hedelmiä. Hedelmät ovat raakileina mustia ja kypsyessään muuttuvat punaisiksi. KESKITULINEN, Jalapenoa tulisempi.

3,50