Köynnökset


Mustasilmäsusanna (Thunbergia alata)
Mustasilmäsusanna on näyttävä köynnöskasvi aurinkoiselle ja paahteiselle paikalle. Menestyy varjossakin, mutta kukkii huonosti. Voidaan kasvattaa amppelissa tai tukisäleikössä. Kasvi kasvaa n.2metriseksi. Huonot kukat varisevat itsekseen. Tasainen kastelu. Perusväreinä oranssi ja keltainen ja lisäksi myös uusi punainen, jossa on hieman pienemmät kukat kuin muissa väreissä.

Keijunmekko
(Rhodochiton atrosanguineus)
Keijunmekko on puolivarjoon soveltuva köynnöskasvi. Voidaan kasvattaa myös amppelissa. Hoito vaatimuksena on vain tasaisesta kastelusta huolehtiminen, sillä huonot kukat varisevat itsestään. Hyvin hoidettuna Keijunmekko jaksaa kasvaa jopa 3 metriseksi ja kukkii vielä syksyn pikkupakkastenkin aikaan.

Kelloköynnös
(Cobaea scandens)
Kelloköynnös on hyvin lehtevä ja runsaskasvuinen köynnös, joka tekee n.7cm pitkiä valkoisia tai violetteja kellokukkia. Kukkiakseen Kelloköynnös vaatii aurinkoisen paikan ja runsaan kastelun ja runsaan lannoituksen. Kukkimisajankohta on vasta loppukesällä. Kasvia ei tarvitse nyppiä. Mittaa kasville tulee niin paljon kuin se kesän aikana ehtii kasvamaan. Kelloköynnöksen ulos istuttamista kannattaa lykätä kesäkuun puolelle, sillä se on hyvin kylmän arka.

Maljaköynnös
(Sundavillea)
Suuressa suosiossa oleva Maljaköynnös on sisällä kasvatettuna monivuotinen, mutta ulkona se viihtyy valitettavasti vain yhden kesän. Kasvupaikan tulisi olla mahdollisimman lämmin ja valoisa. Kasvaa kauniisti sekä säleikköä vasten että amppelissa. Maljaköynnöksen hoidossa on tärkeintä muistaa, ettei kastele liikaa. Kasvi pärjää ja viihtyykin parhaiten yllättävän vähällä vesimäärällä. Jos köynnös alkaa pudottaa lehtiä kesken kasvukauden, niin unohda kastelu hetkeksi. Runsaalla lannoituksella kasvi kukkii runsaasti. Perusväri on kirkkaanpunainen, mutta kasvia saa myös pinkki-, valko- ja jopa keltakukkaisena. Jos et ole vielä kokeillut tätä kasvia, niin mitäpä jos tänä kesänä kokeilisit … ihastut varmasti.

Köynnöskrassi
(Tropaeolum)
Krassi kasvaa lähes paikassa kuin paikassa. Köynnöskrassin voi istuttaa maahan tai ruukkuun tai miksei vaikka amppeliin. Kokonaisuudesta tulee kauniimman ja tiiviimmän näköinen, kun istuttaa sekaan muutaman pensaskrassin. Tulee toimeen vähällä vedellä. Lannoituksen suhteen on oltava varovainen, sillä liika lannoitus suurentaa lehtiä ja vähentää kukintaa. Korkeutta tulee n.3m.

Köynnösbataatti
(Ipomoea Solar Tower)
Kaunis tummalehtinen (lähes musta) tai limenvihreä bataatti, joka köynnöstää jopa 2metriin ja leviää yhtä paljon. Bataatti kestää hyvin kuumankin auringon ja vesisadekaan ei haittaa. Soveltuu hyvin köynnössäleikköihin tai miksei amppeliinkin. Vaatii runsaan kastelun. Hyvin hallanarka kasvi, ei pidä alle +10asteesta.