Koristevihreät ja heinät


Ruokohelpi
(Phalaris arundinacea)
Tämä kaunis kullanvärinen heinä käy ruukkuun tai maahan aurinkoon tai puolivarjoon. Valoisassa paikassa lehdet säilyttävät hehkuvan värin paremmmin. Tasainen kastelu. Kasvi kasvaa n.30cm korkeaksi, mutta mahdollinen kukkavari voi nousta jopa 50cm:iin.

Maahumala
(Glechoma hederacea)
Kirjavalehtinen Maahumala on erittäin nopea- ja runsaskasvuinen. Viihtyy parhaiten varjossa tai puolivarjossa. Kaunis lisä korkeisiin ruukkuihin, amppeleihin ja parvekelaatikoihin, mutta voidaan istuttaa myös maahan. Vaatii runsaan ja tasaisen kastelun. Jos käy niin, että lähes pari metriset rönsyt käyvät liian pitkiksi, kasvia voi saksia ihan kunnolla. Kun talven jälkeen ihmettelee kompostissa vihertävää pienilehtistä kasvia, se on mitä todennäköisimmin edelliskesän hyljätty

Muratti
(Hedera helix)
Murattihan on perinteinen huonekasvi, mutta nykyään sitä käytetään hyvin paljon myös kesäkukkaistutuksissa sekä haudoilla. Menestyy niukalla kastelulla varjon puolella. Murattia löytyy vihreänä ja kirjavalehtisenä. On hyvin todennäköistä, että tämä kasvi lähtee seuraavana keväänä taas uuteen kasvuun, oli se sitten kompostissa tai unohdettuna jossain ruukussa. Saattaa vuosien mittaan kasvaa hyvinkin kookkaaksi.
Myös XXXL- kokoisena

Pehmytmesiheinä
(Holcus mollis)
Pehmytmesiheinä on n.20cm korkea kaksivuotinen koristeheinä. Lehdet ovat valkovihreäkirjavat ja pehmeät. Lehtien väri säilyy kirkkaampana varjoisella tai puolivarjoisella paikalla. Käy istutettavaksi ruukkuun tai maahan. Kaunis yksin tai ryhmässä. Tasaisella kastelulla leviää ja pensastuu runsaasti.

Arabiansulkahirssi
(Pennisetum setaceum)
Arabiansulkahirssi on puolivarjoisen paikan koristeheinä. Kapeat ja pitkät lehdet ovat viininpunakirjavat tai valkovihreät. Kukkien sijaan kasviin tulee röyhyjä, jotka nousevat selkeästi lehdistöä korkeammalle. Kokonaiskorkeus 60-80cm. Tarvitsee runsaan ja tasaisen kastelun. Yksivuotinen.

Hopealanka
(Calocephalus brownii)
Hopealanka on pystykasvuinen kaunis hopeansävyinen lisukekasvi sekaistutuksiin. Käy ruukkuun ja maahan. Kasvia käytetään paljon haudoilla, koska se viihtyy siellä kesästä syksyyn asti. Ruukustakaan sitä ei kannata heti syksyn tullen heittää pois. Menestyy auringossa ja varjossa. Hoidostakin selviää, kunhan joskus muistaa kastella.

Kuolemattomuuden yrtti
(Gynostemma pentaphyllum)
Toiselta nimeltään Rypälekurkku on puolivarjossa viihtyvä köynnöstävä vanha kiinalainen teeyrtti. Sen sanottiin tuovan ikuisen elämän. Selviää huonommallakin hoidolla. Rakkaalla lapsella on on myös muita nimiä kuten Jiaogulau ja Lohikäärmeen parta.

Hopeaputous
(Dichondra Silver falls)
Lamoavakasvuinen Hopeaputous on kaunis lisäkasvi erilaisiin sekaistutuksiin. Kasvia käytetään myös paljon haudoilla ”reunakukkana”. Menestyy paahteessa ja vähän varjoisemmassakin. Ei tarvitse olla mikään viherpeukalo, jotta tämän kasvin saa loistoonsa. Silloin tällöin vettä ja ravinteita. Rönsyjä voi leikata, jos ne meinaa liikaa innostua. Hyvällä paikalla rönsyt nimittäin kasvavat yli metrin mittaisiksi. Kukat (jos ilmestyvät) ovat hyvin pienet, huomaamattomat limen väriset ja lehdet kauniin hopeiset.

Koristeapila
(Trifolium Angel Clover)
Helppohoitoinen ja voimakaskasvuinen kirjavalehtinen apila on kaunis lisä ryhmäistutuksiin. Kasvi leviää runsaasti, mutta korkeutta ei tule kuin 20cm. Viihtyy parhaiten auringossa tai puolivarjossa tai jopa kivikkopenkissä.

Sammakonputki
(Hydrocotyle Sibthorpioides )
Sammakonputki tunnetaan parhaiten akvaariokasvina. Siksipä se soveltuukin parhaiten kosteisiin paikkoihin tai jopa matalaan veteen. Kasvi voidaan istuttaa ruukun reunuskasviksi tai maahan. Leviää runsaasti kauniin mattomaisesti, mutta korkeutta tulee korkeintaan 15cm. Aurinkoisella tai puolivarjoisella paikalla kasvaa parhaiten. Saattaa talvehtia.

Lankaköynnös
(Muehlenbeckia complexa)
Puolivarjoon soveltuva, siro- ja pienilehtinen Lankaköynnös on alunperin sisäkasvi. Nyttemmin kasvi on suosittu ryhmäistutusten reunassa ja jopa hautausmaalla. Vaatii runsaan ja tasaisen kastelun säilyttääkseen lehdet. Versot voivat kasvaa 80cm mittaisiksi.
UUTUUTENA nyt myös iso lehtinen lajike.

Purppurasulkahirssi
(Pennisetum glaucum ”Jester”)
Purppurasulkahirssi on nimensä mukaan kauniin purppuran värinen lehdistöltään ja kukinnoltaan. Sopii aurinkoiselle ja paahteiselle paikalle. On näyttävä yksin isossa ruukussa tai ryhmäistutusten keskuskasvina. Korkeutta tulee yli metrin verran. Runsas ja tasainen kastelu, sekä runsas lannoitus. Kukinto eli tähkä/röyhy kannattaa talven tullen leikata, sillä se säilyy kuivana useita vuosia. Kukinto muuttuu kuivaessaan mustaksi. Kasvin siemenet ovat lintujen suurta herkkua. Yksivuotinen.

Mustakäärmeenparta
(Ophiopogon planiscapus)
Kaunis (lähes) musta koristeheinä aurinkoiselle paikalle. Käy istutettavaksi maahan tai ruukkuun. Säännöllinen kastelu. Kasvaa korkeutta 20-30cm ja leveyttä n.30cm. Loppukesällä saattaa yllättää liloilla kukilla ja myöhemmin tummilla marjoilla, jotka ei kuitenkaan ole syötäviä. Saattaa myös talvehtia.

Hopeacurry
(Helichrysum `Silvio Bushy`)
Kaunis hopean värinen lisukekasvi ryhmäistutuksiin. Pärjää huonommassakin maaperässä ja vähällä lannoituksella. Kasvissa hento curryn tuoksu. Korkeutta n.15cm

Hopealehti Angel Wings
(Senecio)
Tämä jättiläinen menestyy auringossa tai puolivarjossa. Käy niin ruukkuihin, maahan kuin sisällekin. Tasainen kastelu. Kasvin suuria hopean värisiä lehtiä voi käyttää leikkona. Kasvi kestää pitkään, sillä kestää hyvin syksyn pikku pakkaset. Korkeus n.45cm.

Köynnösbataatti
(Ipomoea Solar Tower)
Kaunis tummalehtinen (lähes musta) bataatti, joka köynnöstää jopa 2metriin ja leviää yhtä paljon. Bataatti kestää hyvin kuumankin auringon ja vesisadekaan ei haittaa. Soveltuu hyvin köynnössäleikköihin tai miksei amppeliinkin. Vaatii runsaan kastelun. Hyvin hallanarka kasvi, ei pidä alle +10asteesta.

Helmisulkahirssi
(Pennisetum hybr. Vertico)
Todella isokokoinen yksivuotinen koristeheinä suureen ruukkuun ryhmän keskuskasviksi. Viihtyy auringossa runsaalla kastelulla. kasvi ei muodosta kukintoja eli tähkiä ja lehdistö kasvaa n.150cm korkeaksi.

Oshimasara
(Carex Oshimensis)
Helppohoitoinen koristeheinä, joka viihtyy auringossa tai puolivarjossa. Yksi Japanilaisen puutarhan perusheinistä. Lamoavan kasvutapansa vuoksi, on varmasti näyttävä kasvi esim. korkean pilarin päässä tai kivimuurilla. Tykkää kosteasta kasvualustasta. Heinällä on kauniit vihreävalkokirjavat lehdet. Korkeutta tulee 30-40cm ja leveyttä 50-60cm. Ei leviä juuriston avulla, joten ei valloita koko puutarhaa.

Suikeroalpi
(Lysimachia)
Kaunis vihreälehtinen, jolla tummat lehtiruodit, maanpeitekasvi aurinkoiselle tai puolivarjoisalle paikalle. Kasvaa korkeutta vain 5cm, mutta leviää todella runsaasti. Voidaan istuttaa myös amppeliin tai ruukun reunuskasviksi. Vaatii tasaisen kastelun ja lannoituksen. Saattaa kukkia keltaisin kukin. Talvehtii hyvin maassa.

Koristebataatti
(Ipomoea batata)
Tämä kukkimaton koristevihreä sopii lisukekasviksi ryhmäistutuksiin. kasvaa parhaiten aurinkoisella tai puolivarjoisella paikalla. Vaatii runsaan kastelun.
Halkaisijaltaan kasvi on 30-50cm.
On herkkä viileälle, siksi ei sovellu alle +10asteeseen.

Viherputous
(Dichondra Emerald falls)
Viherputous on kuin Hopeaputous, mutta huomattavasti hidaskasvuisempi ja lehdet ovat hopean sijaan vihreät. Käy lisäkasviksi pieniin sekaistutuksiin ja myös maahan. Viihtyy auringossa ja puolivarjossa. Selviytyy todella niukalla kastelulla. Kukkia ei tule.