Kesäkukat


Ahkeraliisa
(Impatiens walleriana)
Ahkeraliisa on nimensä mukaisesti ahkera kukkimaan. Viihtyy parhaiten varjossa tai puolivarjossa. Monikäyttöisen Ahkeraliisan voi istuttaa myös amppeliin. Tasainen ja runsas kastelu. Liiallista veden joutumista kukkien päälle tulee välttää, koska kukat huononevat silloin nopeammin. Lannoituksen tarve vähäinen. Huonoja kukkia ei tarvitse nyppiä. Korkeutta kasville tulee n. 20cm ja leveyttä huomattavasti enemmän. Värejä on useita.

Ruusuliisa/Kerrottu Ahkeraliisa (Impatiens walleriana)
Ruusuliisa on kerrottukukkainen Ahkeraliisa laji. Viihtyy varjossa tai puolivarjossa. Voidaan istuttaa ruukkuun tai maahan. Ruusuliisa onkin aika suosittu hautakasvi. Runsaasti vettä ja niukasti lannoitetta. Huonot kukat tippuilevat itsekseen. Kesän mittaan Ruusuliisa voi kasvaa aika kookkaaksikin ”pensaaksi”, mutta keskimäärin se on 35cm korkea.
EI SAATAVILLA 2022!

Leijonankita
(Antirrhinum majus)
Tämä vanha uusi tulokas soveltuu ruukkuun tai maahan ja kukinnost kestävät hyvin myös maljakossa. kasvaakseen hyvin vaatii aurinkoisen paikan ja tasaisen kastelun. Kasvaa 20-30cm korkeaksi. Huonot kukinnot leikataan pois. Syksyllä kasvi kestää hyvin viileää, jopa hallaakin.

Salvia Mysty (Salvia )
Salvia on aurinkoisen paikan perhoskasvi. Käy istutettavaksi ruukkuun tai maahan. Vaatii tasaisen kastelun ja huonojen kukkien poistamisen. Kasvaa 30-40cm korkeaksi. Käytetään myös leikko- ja kuivakukkana. Kukan väri on kauniin sininen.

Dahlia (Dahlia cultorum)
Daalia menestyy auringossa tai puolivarjossa sekä ruukussa että maassa. Daaliat tarvitsevat voimakkaan kasvualustan ja tasaisen kastelun. Huonot kukat varisevat itsestään, mutta jäljelle jäävät kukkavarret kannattaa leikata pois. Tämä lajike ei kasva korkeutta kuin 20 cm. Daalia on hyvin kylmänarka kasvi, joten uloslaittamisen kanssa ei kannata kiirehtiä. Väreinä ovat punainen, pinkki, valkoinen ja fuchsia.

Dahlia
(Dahlia cultorum)
Korkea Daalia lajike isoihin ruukkuihin tai sekaistutuksiin. Kasvaa korkeutta jopa 50cm ja on hyvin lehtevä. Viihtyy auringossa tai puolivarjossa, mutta tummat värit, kuten punainen ja tummavioletti, haalistuvat kovassa paahteessa. Runsas lannoitus ja tasainen kastelu. Huonot kukat varisevat itsestään, mutta kukkavarret on syytä leikata saksilla. Värejä on useita.

Laventelit
(Lavandula)
Laventelit ovat hyvälle tuoksuvia puolipensaita. Ne houkuttelevat tuoksullaan myös paljon erilaisia hyönteisiä, kuten perhosia ja mehiläisiä. Laventelit menestyvät aurinkoisella ja lämpimällä paikalla. Voidaan istuttaa ruukkuun tai maahan. Maahan istutettuna Laventelit saattavat talvehtia. Mikäli Laventeli säilyy talven yli, se leikataan keväällä. Laventelia kastellaan tasaisesti ja lannoitetaan varovasti. Laventelia voi kuivattaa.
Tähkälaventeli (L.angustifolia): Tähkälaventeli on talvenkestävä. Ulkona se peitetään, mutta varmempi tapa on siirtää se ruukkuineen kellariin. Tähkälaventelista tulee n.40cm korkea ja siihen tulee siniset kukat.
Tupsulaventelit (L.stoechas): Tupsulaventeli on ns. Ranskanlaventeli. Sen lehdistö on harmaanvihreä ja kukat violetit. Korkeudeltaan n.30cm.

Hopealehti
(Senecio bicolor)
Se pieni hopealehtinen kasvi, jota on aina käytetty hautojen reunakukkana. No sitähän se on, mutta Hopealehti on kaunis myös ruukkuistutuksissa. Viihtyy auringossa ja puolivarjossa. Hyvin helppohoitoinen; vain vettä ja sitäkin hyvin vähän. Korkeus n.20cm. Kasvilta kannattaa katkaista latva eli pisimmän pääverson pää istutettaessa, niin se haaroo ja pensastuu, eikä näin ollen kasva turhan korkeaksi.

Inkalilja
(Alströmeria inticancha)
Inkalilja on Alströmeria nimisestä leikkokukasta jalostettu ruukkuversio. Menestyy parhaiten puolivarjossa maassa tai ainoana kasvina isossa ruukussa. Inkalilja leviää juuriston avulla, joten istutettaessa kasvia se täytyy ottaa huomioon. Hyvin vähäinen kastelun tarve. Huonot kukat poistetaan nykäisemällä koko kukkavana irti. Kestävä kukka huonollakin hoidolla. Talvetetaan viileässä(+5) ja pimeässä ruukkuineen (maassa ei talvehdi). Kasvaa n.40cm korkeaksi. Värit lähes valkoinen (kuvassa) ja pinkki.

Kanna
(Canna cannova)
Kanna on näyttävä kukka, jota käytetään paljon kaupunkien isoissa kukkaistutuksissa. Käy myös yksittäin isoon ruukkuun tai maahan. Aurinkoiselle paikalle. Hoitona tasainen kastelu, runsas lannoitus ja huonojen kukkien leikkaaminen varsineen. Korkeutta kasvaa jopa 80cm. Kannan juurakoita voi yrittää talvettaa pimeässä kellarissa n. +10asteessa. Saatavilla oleva Kanna on tummalehtinen ja kirkkaanpunainen.

Kesäbegonia/Jääkukka (Begonia semperflorens)
Helppohoitoinen Kesäbegonia on puolivarjon ja varjon kasvi, jota ei juurikaan tarvitse kastella ja huonot kukatkin varisee itsestään. Erinomainen valinta hautausmaalle. Kasvi kasvaa korkeutta n.20cm. Väreinä pinkki, punainen ja valkoinen, joista saatavilla myös tummalehtisiä muotoja. Kesäbegonia ei ole Annansilmä, johon se hyvin usein sekoitetaan.

Kesäleimu
(Phlox drummondii)
Kesäleimu on aurinkoisen/paahteisen paikan kukka. Käy maahan tai ruukkuun. Pysyy matalana n.15cm, kun on riittävästi tilaa pensastua. Kestävä kukka säässä kuin säässä, ei kärsi sateesta. Huonot kukat täytyy leikata pois ja kasvualusta pyritään pitämään tasaisen kosteana. Monen värisiä.

Koristetupakka
(Nicotiana alata)
Koristetupakka käy aurinkoon tai puolivarjoon, niin maahan kuin ruukkuunkin. Hoidon suhteen ei ole kovin vaativa, kunhan huonot kukat muistaa joskus nyppiä. Vettä ei tarvitse antaa kuin silloin tällöin. Korkeutta tälle lajikkeelle tulee 30cm ja väreinä on punainen, valkoinen ja omenankukka.

Pensaskrassi
(Tropaeolum)
Krassi kasvaa lähes paikassa kuin paikassa. Pensaskrassin voi istuttaa maahan tai ruukkuun tai miksei vaikka amppeliin. Amppeliin istutettaessa kokonaisuudesta tulee kauniimpi, kun sekaan laittaa muutaman köynnöskrassin. Tulee toimeen vähällä vedellä. Niukalla lannoituksella saa kasvin paremmin kukkaan. Liika lannoitus kasvattaa vain lehtien kokoa. Krassiin tulee oranssin ja keltaisen sävyisiä kukkia. Pensaskrassista tulee halkaisijaltaan n.30cm.

Jalopelargonia Regalia
(Pelargonium grandiflorum)
Jalopelargonia käy aurinkoon ja suoraan paahteeseen, mutta ehdottomasti sateelta suojaiseen paikkaan. Jos tavallisen pelargonian kukka ei kestä vettä, niin Jalopelargonian kukat inhoavat vettä. Voidaan istuttaa myös amppeliin, vaikkei varsinaisesti rupeakaan roikkumaan. Hoidoksi riittää niukka kastelu ja huonojen kukkavarsien leikkaaminen. Korkeutta tulee n.20cm.

Lobelia
(Lobelia erinus)
Lobelia on perinteinen ”välikukka” parvekelaatikkoon Pelargonian kanssa. Lobelia jakaa paljon mielipiteitä. Toisten on pakko sitä saada, kun se on niin varma ja kaunis kasvi ja toiset eivät voi sietää sitä, koska se on vaikea hoidettava ja ”kun aina on laitettu sitä”. Lobelian käyttö istutuksissa onkin vähentynyt huomattavasti muutamien viime vuosien aikana. Kaikesta huolimatta Lobeliahan on kaunis pienine sinisine, valkoisine tai purppuroine kukkineen. Kasvaa mieluiten varjossa tai puolivarjossa. Vaatii tasaisen kastelun, mutta ei tarvitse nyppiä. Joskus kesän aikana voi leikata kuivahtaneita versoja pois. Ostettaessa Lobelia on usein vielä pysty, mutta myöhemmin se alkaa roikkumaan.

Lehtibegonia
(Begonia)
Kaunis kirjavalehtinen Lehtibegonia on hyvä lisä ryhmäistutuksiin tai miksei ihan yksinkin ruukkuun. Voidaan kasvattaa myös sisällä, ja siellä viihtyykin ympäri vuoden. Ulkona käy puolivarjoon tai varjoon. Selviää hyvin niukalla kastelulla. Kukat (jos niitä tulee) ovat pienet vaaleanpunaiset ja ne kannattaa heti leikata pois, sillä kasvin lehtien kirkas väritys kärsii, kun kaikki kasvuvoima keskittyy kukkiin. Leviää jo ensimmäisenä kesänä komean kokoiseksi.
Marketta
(Argyranthemum frutescens)
Marketta on aurinkoisen ja paahteisen paikan kesäkukka, jota tavataankin hyvin paljon kesäisiltä pihoilta niin ruukuista kuin kukkapenkeistäkin. Markettaa löytyy valkoisena, keltaisena ja vaaleanpunaisena. Kukkii runsaasti päivänkakkaramaisin kukin. Huonot kukat on leikattava pois, sillä muuten Marketta pitää kukintatauon. Myös koko kasvin voi leikata matalammaksi, jos haluaa. Kasvi tulee uuteen loistoonsa n. kolmessa viikossa. Vaatii tasaisen kastelun ja suhteellisen runsaan lannoituksen. Korkeus väristä riippuen 20-40cm. Marketta kestää viileääkin säätä.

Mukulabegonia
(Begonia tuberhybrida)
Mukulabegonia on perinteinen hautakukka. Siihen tulee komeat isot kukat ja se on helppohoitoinen niin kuin kaikki begonia kasvit. Mukulabegonian voi toki istuttaa piharuukkuunkin. Menestyy parhaiten varjossa tai puolivarjossa. Selviää vähällä kastelulla ja huonoja kukkiakaan ei tarvitse nyppiä. Korkeutta tulee n. 25cm. Saatavilla myös tummalehtisiä lajikkeita.

Orvokki
(Viola)
Kukkamarkkinoilla suurta suosiota vuodesta toiseen pitävä Orvokki koristaa edelleen jokaisen kukkaihmisen pihaa toukokuun alusta, jopa huhtikuusta lähtien. Orvokin sanotaan kestävän -5astetta. Orvokki käy aurinkoon tai puolivarjoon, ruukkuihin/parvekelaatikoihin tai maahan. Ja monia pienikukkaisia orvokkilajikkeita käytetään myös amppeleissa, vaikka ne eivät varsinaisesti riippuvia olekaan. Orvokki tarvitsee tasaisen kastelun ja lannoituksen. Huonot kukat nypitään pois. Orvokilla on lähes poikkeuksetta tapana venähtää kesän mittaan, mutta kun sen leikkaa matalaksi, niin hyvin nopeasti se alkaa tehdä uutta kukkaa. Pienikukkaiset lajikkeet eivät venähdä niin nopeasti kuin tavalliset isokukkaiset.

Pelargonia
(Pelargonium zonale hybr.)
Pelakka, Pelakuu, Pelapuu … rakkaalla lapsella on monta nimeä. Aurinkoisen ja paahteisen paikan kukka, mutta mieluiten katon alle, koska kukat eivät kestä kovin hyvin sadetta. Tasaisen vähäinen kastelu nuppujen muodostumisen aikana ja kukkimisen ajan hieman enemmän vettä ja ravinteita. Huonot kukat leikataan varsineen irti. Ja värejähän on mistä valita. Pelargonian voi talvettaa sisätiloissa.

Petunia/Petyyni
(Petunia hybr.)
Petunia kasvaa ja kukkii kauniisti auringossa, jopa paahteessa ja mieluiten sateelta suojaisessa paikassa. Tulee toimeen hyvin niukalla kastelulla. Huonot kukat täytyy nyppiä pois. Korkeus n.15cm, mutta venähtää helposti pidemmäksikin. Useita värejä.

Poutapilvi
(Euphorbia hypericifolia)
Kevyt harsokukkamainen Poutapilvi on kaunis lisä sekaistutuksiin. Käy niin aurinkoon ja paahteeseen kuin varjoisemmallekin paikalle. Poutapilven voi istuttaa maahan, amppeliin tai ruukkuihin. Poutapilvi on erittäin helppohoitoinen kukka, ei nyppimistä, eikä liioin vettäkään. Leikata toki voi ja ehkä kannattaakin, niin kasvista tulee tuuheampi. Väriltään Poutapilvi on aina valkoinen ja korkeudeltaan n.30cm.

Ruukkuneilikka
(Dianthus)
Tämä kerrattukukkainen Neilikka lajike on aurinkoisen ja paahteisen paikan kukka. Käy ruukkuihin sekaistutuksiin, mutta on kaunis myös yksittäisenä pöytäkukkana. Haudallekin voi istuttaa, kunhan muistaa leikata huonot kukat pois. Veden kanssa ei turhan usein tarvitse lotrata, sillä mitä kuivempana neilikan onnistuu pitämään, sen paremmin ja runsaammin se kukkii. Korkeutta tulee 15-20cm. Väreistä löytyy valkoinen ja punaisen sävyjä.

Ruusubegonia
(Begonia elatior)
Ruusubegonia mielletään usein hautakukaksi, mutta onhan se paljon monikäyttöisempi. Se on erittäin hyvä valinta varjopaikalle parvekelaatikkoon tai isoihin ruukkuihin. Sen voi ottaa sisälle, missä se ilahduttaa kukinnallaan vielä joulunakin. Ruusubegonia kastellaan mielellään aluslautaselle, jos mahdollista, sillä se mätänee tyvestä hyvin nopeasti, jos mullan pinta on jatkuvasti kostea. Huonot kukat varisevat itsestään. Korkeus on n. 30cm lajikkeesta riippuen. Ja värejähän on.

Samettikukka
(Tagetes patula nana)
Samettikukka on yksi perus kesäkukistamme. Aurinkoiselle tai puolivarjoiselle paikalle käyvä Samettikukka voidaan laittaa maahan, ruukkuun tai parvekelaatikkoon. Samettikukkaan tulee pallomaiset oranssikeltaiset kukat, jotka tuoksuvat. Huonot kukat nypitään pois. Kasvualustan tulisi olla tasaisen kostea, liika märkyys rehevöittää kasvua ja vähentää kukkien määrää. Samettikukasta tulee n.20cm korkea.

Iso samettikukka
(Tagetes erecta)
Iso Samettikukka tekee suuria, halkaisijaltaan jopa 10cm kukkia. Väreinä oranssi, keltainen ja vanilja. Iso samettikukka viihtyy auringossa ja puolivarjossa ja pärjää myös hyvin vähällä vedellä. Huonot kukat leikataan pois. Korkeus n. 30cm ja vaniljan värinen lajike tulee siitäkin korkeammaksi.

Senetti
(Senecio perikallis hybr.)
Senetti on Sineraaria nimisestä huonekasvista jalostettu kesäkukka. Kukat ovat kauniin sinisen tai purppuran väriset ja päivänkakkaran malliset. Senetti on ehdottomasti puolivarjon kukka. Kastelun tulee olla runsasta, mutta tasaista ja huonot kukat tulee leikata pois, sillä muuten tulee kukintatauko. Kesän edetessä kasvia voi leikkailla matalammaksi, niin siitä tulee tuuheampi. Senetti on kaunis kukka isoissa ryhmäistutuksissa. Kasvaa 30-50cm korkeaksi.

Taikaneilikka/Kesäneilikka
(Dianthus chinensis)
Yksinkertaiskukkainen Taikaneilikka käy paahteeseen niin ruukkuun kuin maahankin. Jos talvi on hyväluminen, neilikka saattaa talvehtia maassa. Niukalla kastelulla neilikan saa paremmin kukkaan. Huonot kukat on nypittävä pois ja kesän edetessä koko kasvia voi hyvin ”parturoida”. Pysyy suhteellisen matalana ja tukevana. Korkeutta tulee n. 20cm, mutta leviää huomattavasti enemmän. Saatavilla punaisen eri sävyisiä ja kirjavia lajikkeita.

Timanttikukka
(Gazania splendens)
Timanttikukka on aurinkoisen kesän kukka, sillä sen kukat ovat auki vain auringonpaisteella. Tarvitsee runsaan kastelun ja lannoituksen. Huonot kukat leikataan pois. Lehdet ovat alapinnalta hopeanhohtoiset ja kukat ovat kasvin kokoon nähden hurjan isot ja näyttävän kirkkaan väriset. Väreinä löytyy oranssi, lila, keltainen, valkoinen ja punainen. Korkeutta tulee n.20cm. Timanttikukka kestää viileämmätkin kelit. Jos et vielä ole kokeillut, niin kokeilepa tänä kesänä!

Tähtisilmä
(Osteuspermum)
Tähtisilmää sanotaan, tai ainakin on sanottu sääkukaksi, koska se sulkee kukkansa pilvisellä ja sateisella kelillä ja avaa ne taas, kun aurinko tulee pilven takaa. Nykyään tämä ei ehkä ole enää niin kuvaava nimi Tähtisilmälle, sillä kukat pysyvät lähes auki pilviselläkin säällä. Tähtisilmä on kuitenkin aurinkoisen ja paahteisen paikan kukka. Runsas, mutta tasainen kastelu. Huonot kukat on leikattava pois, muuten kasvi pitää pienen kukintatauon…itse asiassa kukintatauko saattaa olla joka tapauksessa. Tähtisilmä kestää viileämmätkin kelit. Kasvaa 20-30cm korkeaksi.

Uuden-Guineanliisa
(Impatiens hawgeri)
Varjoon tai puolivarjoon istutettava Uuden-Guineanliisa on paljon käytetty kasvi haudoilla. Se on kaunis myös piharuukuissa tai ihan vaan pöydällä yksittäisenä kukkana. Käy puolivarjoon ja varjoon. Vaatii tasaisen kastelun ja ”juopoksikin” tätä kasvia on kutsuttu. Lannoituksen suhteen kannattaa olla varovainen, sillä liiallinen lannoittaminen rajoittaa kasvin kukintaa. Nyppimistä ei tarvita. Uuden-Guineanliisa kasvaa n.30cm korkeaksi.

Verenpisara
(Fuchsia)
Verenpisara menestyy varjossa tai puolivarjossa ruukussa tai maassa. Hoitoon kuuluu kasvualustan pitäminen tasaisen kosteana, mutta nyppimistä ei tarvitse tehdä. Verenpisara on suosittu hautakukka. Korkeus n.30cm lajikkeesta riippuen. kasvatuksesta löytyy sekä matalia että hieman korkeampiakin lajikkeita. Verenpisaraa voi yrittää talvettaa sisätiloissa viileässä.

Verbena/Rautayrtti
(Verbena hybr.)
Verbena on aurinkoiselle ja paahteiselle paikalle käyvä matala kesäkukka. Käy ruukkuun tai maahan. Vaatii tasaisen kastelun ja runsaan lannoituksen. Huonot kukatkin tulisi leikata pois, jotta kasvi jatkaisi kukintaa paremmin. Korkeutta tulee n.20cm. Kestää hieman kylmää.

Hortensia
(Hydrangea macrophylla)
Kaunis, iso ruukkuhortensia menestyy parhaiten puolivarjoisella ja sateelta suojatulla paikalla. Istutetaan isoon ruukkuun yksinään tai sitten valtavaan ruukkuun muiden kasvien kanssa. Huonot kukinnot leikataan pois. Hortensia tarvitsee paljon vettä, varsinkin kuumimpina päivinä. Hortensian kukkien väri muuttuu kasvualustan happamuuden mukaan. Hapan kasvualusta aiheuttaa kukkien sinertymistä ja emäksinen kasvualusta saa kukat punertumaan. Hortensia voi kasvaa kesän aikana hyvinkin isoksi. Leveyttä ja korkeutta voi tulla yli puoli metriä. Väreinä sininen, valkoinen ja kaksi eri pinkin sävyistä.

Mesiherttalehti
(Aptenia Cordifolia)
Kaunis ikivihreä mehilehtinen kasvi, joka kasvaa parhaiten puutarhan paahteisimmalla ja kuivimmalla paikalla. Voidaan istuttaa ruukun reunalle tai maahan. Leviää n.60cm. Kukkii pienin fuchsian punaisin kukin.

Beluga Begonia
(Begonia hybr.)
Kaunis pienikukkainen ja tummalehtinen Begonia lajike maahan, ruukkuun tai miksei amppeliinkin. Menestyy varjoisalla paikalla hyvin vähällä hoidolla. Väreinä punainen ja oranssi.

Maggiore Daalia
(Dahlia)
Todella suuri ja näyttävä Daalia lajike istutusten keskikukaksi. kasvaa n.1m korkeaksi ja kukkii hempeän vaalenapuna valkoisin tai punakeltaisin suurin kukin. Tasainen kastelu ja runsas lannoitus puolivarjoisalla paikalla.

Puutarhagerbera
(Gerbera x Jamesonii)
Leikkogerberasta jalostettu kesäkukaksi soveltuva versio. Istutetaan isoon ruukkuun parvekkeelle tai terassille. Hyvin säänkestävä kasvi, joka kestää niin kuumaa kuin kylmääkin. Parhaiten Kukkii ja kasvaa aurinkoisella tai puolivarjoisella paikalla. Tasainen kosteus on hyväksi, mutta sietää myös hetkittäisen kuivahtamisen. Kukkavarret nousevat 30cm korkeuteen ja kukat ovat halkaisijaltaan jopa 5cm. Huonot kukat leikataan varsineen pois. Kukinta jatkuu aina lokakuulle saakka, jonka jälkeen kasvi kannattaa yrittää talvettaa viileässä ja valoissa paikassa.

Maisemabegonia
(Begonia x hybrida)
"Jättiläiskesäbegonia" mielletään usein hautausmaakasviksi, mutta yhtälailla sen voi istuttaa ruukkuun ja ryhmiin omalle pihamaallekin. Kestää aurinkoa ja varjoa. Hyvin helppohoitoinen; pärjää niukalla kastelulla ja huonot kukatkin varisee itsestään. Korkeutta tulee 40-50cm. Kukkii pitkälle syksyyn saakka.

Kohtalonkukka
(Nemesia Strumosa)
Vanha uusi tulokas aurinkoiselle tai puolivarjoiselle paikalle ruukkuun tai amppeliin. Tarvitsee tasaisin kastelun ja kukkineet versot tulee leikata pois. Korkeutta tulee n.25cm. Kasvissa on hyvin voimakas tuoksu.