Hyötykasvit


Tomaatit
Tomaatti on 2022 vuoden vihannes!
Tomaatit tarvitsevat aurinkoisen, lämpimän, valoisan ja suojaisen kasvupaikan. Tomaatin taimet istutetaan kasvihuoneeseen tai avomaalle lajikkeesta riippuen. Tarvitsevat voimakkaan ja runsasmultaisen kasvupaikan. Taimien kastelu on pyrittävä pitämään tasaisena, sillä liika kuivuus aiheuttaa hedelmien halkeilun. Pitkät taimet voidaan istuttaa kyljelleen, ne juurtuvat varresta ja kääntävät latvan ylöspäin. Alimpia/vanhimpia lehtiä kannattaa poistaa varsinkin, kun taimi alkaa tuottaa satoa. Tuenta ja varkaiden poisto on joillain lajikkeilla pakollista. Tomaattisatoa korjaillaan pitkin kesää ja syksyä.
Jokainen tomaatti lajike on istutettu meillä eri väriseen ruukkuun, joten ne on helppo erottaa toisistaan. Tässä lista, josta voit tarvittaessa tarkistaa oman lajikkeesi:
Tanskanvienti musta ruukku
Gardeners delight ruskea ruukku
Rentita lime/vihreä ruukku
Chocolate cherry sininen ruukku
Red rubin musta ruukku
Marmande valkoinen ruukku
Golden königin keltainen ruukku
Lemon sherbet punainen ruukku
Yellow pearshaped oranssi ruukku

Runkotomaatti Tanskanvienti on aikainen lajike, joka tekee punaisia, normaalin kokoisia hedelmiä. Tanskanvienti käy avomaalle ja kasvihuoneeseen. Varkaat tulee poistaa ja tuenta on tarpeellista.

Kirsikkatomaatti Gardener`s delight on pienihedelmäinen ja makea punainen lajike kasvihuoneeseen. Yhteen kukkaterttuun saattaa tulla jopa 40 hedelmää. Hyvin satoisa lajike. Varkaita ei ole pakko poistaa, mutta tuenta saattaa olla tarpeen. Korkeus 1,5-2,5m.

Kirsikkatomaatti Chocolate cherry tekee pieniä punaisia tummajuovaisia hedelmiä. kasvaa n.2metriseksi. Varkaat täytyy poistaa.

Pensastomaatti Rentita on aikainen lajike avomaalle. Rentitalla on keskikokoiset makeat punaiset hedelmät. Varkaita ei tarvitse poistaa. Korkeutta tulee 60-90cm

Pihvitomaatti Marmanden hedelmät painavat 140-170g, jopa 500g. Punaiset hedelmät ovat mehukkaat ja voimakkaan makuiset. Pihvitomaattia voidaan kasvattaa myös ulkona. Varkaat täytyy poistaa. Korkeutta tulee n.1,4m

Runkotomaatti Golden Königin on keskiaikainen lajike, joka istutetaan kasvihuoneeseen. Tekee Aromaattisia keltaisia keskikokoisia hedelmiä. Varkaat poistetaan. Korkeus n.1,2m.

Runkotomaatti Yellow pearshaped tekee pieniä keltaisia ja makeita päärynänmuotoisia hedelmiä. Käy kasvatettavaksi niin kasvihuoneessa kuin ulkonakin. Varkaat poistetaan.

Ruukkutomaatti Lemon Sherbet menestyy kasvihuoneen lisäksi isossa ruukussa terassilla tai parvekkeella. Aikainen ja satoisa lajike. Tekee pieniä keltaisia ja makeita hedelmiä. Varkaita ei poisteta. Korkeutta tulee 40cm.

Ruukkutomaatti Red rubin on kasvutavaltaan matala 35-50cm, tuuhea ja koristeellinen. Tekee pieniä punaisia ja makeita hedelmiä. Harrastajalle hyvä valinta. Istutetaan isoon ruukkuun parvekkeelle tai terassille.

Amppelitomaatti Tumbling Tom Red (kuvassa) on satoisa ja aikainen lajike. Tekee halkaisijaltaan n.2,5cm:n punaisia ja makeita hedelmiä. Kasvaa niin amppelissa kuin isossa ruukussakin parvekkeella tai terassilla.

Amppelitomaatti Tumbling tom yellow
on rento-oksainen ja aikainen lajike amppeliin tai ruukkuun. Tekee paljon satoa. Hedelmät ovat halkaisijaltaan n.2,5cm ja keltaiset. Terassille tai parvekkeelle suojaiseen paikkaan.

Kurkut
Kurkut tarvitsevat lämpimän ja aurinkoisen kasvupaikan lajikkeesta riippuen joko ulos (kasvualusta yli +8astetta) tai kasvihuoneeseen. Kasvualustan pitää olla hyvin kalkittu ja lannoitettu. Kurkun taimi on istutusvalmis, kun siinä on ainakin kaksi kasvulehteä. Tasainen kastelu koko kasvukauden ajan. Kasvihuoneessa viljeltävät lajikkeet tuetaan. Kurkut ovat hyvin kylmän arkoja, joten viileinä kesinä ne on syytä peittää ainakin öiksi.

Avomaankurkku Harmonie RZ on karvasvapaa ja härmänkestävä lajike, jonka hedelmät ovat partenokarppisia eli kehittyvät ilman pölytystä. Hedelmä on n.12cm pitkä. Sopii viljeltäväksi myös kasvihuoneissa. Yksi taimi tarvitse paljon tilaa, joten istutetaan n.40cm:n välein. Käytetään tuoreeltaan tai säilötään etikkaliemeen.

Kasvihuonekurkku EQstar/Amazone on runsassatoinen ja voimakaskasvuinen lajike, joka muodostaa hedelmiä ilman hedelmöitystä. Amaranta korvaa aiemman Troika lajikkeen. Hedelmät ovat n.30cm pitkiä ja sileäpintaisia. Kasvava taimi täytyy tukea.

Sitruunakurkku Lemon Apple
Nimestään huolimatta tämä erikoisennäköinen kurkku maistuu hieman vesimelonille. Hedelmät ovat pyöreät ja sileät ja väriltään keltaiset, joissa on vaaleita juovia. Taimi viihtyy kasvihuoneessa tai maassa. Korkeutta kasvaa vain 1-1,5m, joten voidaan istuttaa vaikka isoon ruukkuun terassille.

Snackkurkku Salt&Pepper
tekee alle 7cm pitkiä päältä valkoisia ja sisältä vihreitä hedelmiä. Vanhempien hedelmien pinnalle tulee pippurimaisia kohoumia. Sopii kasvatettavaksi suuressa ruukussa patiolla tai parvekkeella.

Kurpitsat
Kurpitsat tarvitsevat lämpöisen paikan ja kasvualustan tulee olla hyvin ravinteikas ja kostea. Kurpitsan taimet istutetaan metrin välein. Vaatii tasaisen kastelun ja runsaan lannoituksen. Kurpitsat ovat hyvin kylmänarkoja, joten ne kannattaa peittää viileinä kesinä varsinkin öisin. Satoa voidaan korjata pitkin kesää.

Kesäkurpitsa Gold rush tekee keltaisia n.20cm:n mittaisia hedelmiä. Aikainen lajike, joka sopii tuorekäyttöön.

Kesäkurpitsa Zucchini diamant (kuvassa) tekee vihreitä 10-25cm pitkiä hedelmiä, jotka soveltuvat tuorekäyttöön.

Talvikurpitsa Jättiläismeloni on säilykekurpitsa. Sen hedelmät ovat vaaleankeltaiset ja litteänpyöreät.

Talvikurpitsa Long white bush on pitkänmallinen valkomaltoinen säilykekurpitsa. Ravintoarvoltaan kesäkurpitsoita parempi.

Chilit ja Paprikat
Kasvavat parhaiten aurinkoisessa ja lämpimässä paikassa. Voidaan kasvattaa kasvihuoneessa tai ulkona ruukuissa. Runsas kastelu koko kesän. Lajikkeesta riippuen tuenta saattaa olla kannattavaa. Satoa korjataan pitkin kesää. Paprikoita ja chilejä voi syödä tuoreeltaan tai kuivattaa säilöön. Kuivattaa voi uunissa miedolla lämmöllä kauan tai vastaavasti laittaa roikkumaan huoneenlämpöön.

Paprika California wonder on keskiaikainen perus ruukkupaprika. Sen hedelmät ovat MIEDOT ja punaiset. Satoa saadaan lähinnä loppukesällä. Korkeutta tulee 40-70cm.

Napostelupaprika Snack mix (kuvassa) on aikainen lajike kasvihuoneeseen, terassille tai seinustalle. Tuottaa satoa vaihtelevissakin olosuhteissa pitkälle syksyyn. Hedelmät ovat 5-8cm pitkiä, paksuseinäisiä ja maukkaita, punaisia tai oransseja. Sopii naposteltavaksi sellaisenaan. Korkeutta taimelle tulee 50-60cm, joten tuenta saattaa olla tarpeen.

Chilipaprika Medina on VOIMAKKAAN (5/10) makuinen ruukkuchili. Aikainen ja satoisa lajike. Hedelmät ovat punaiset, n.15cm pitkät ja ohutseinäiset.
EI SAATAVILLA 2022!

Chilipaprika Apache F:1 on runsassatoinen lajike, joka tuottaa satoa koko kesän. Pienet n.5cm pitkät punaiset hedelmät ovat TULISET. Hyvin haarova lajike, täyttää kauniisti isommankin ruukun. Korkeus n.45cm. Voidaan käyttää sekä tuoreeltaan että kuivattuna.

Chilipaprika Daisyn MIETO maku soveltuu myös lapsille. Hedelmät ovat oranssit, 12-14cm pitkät ja paksuseinäiset. Daisy on kasvutavaltaan hyvin matala, joten käy terassille isoon ruukkuun.
EI SAATAVILLA 2022!

Chilipaprika cheyenne on helppo kasvatettava, joten soveltuu aloittelijallekin. Hedelmät ovat oranssit, 3-5cm pitkät suippomaiset ja raikkaan hedelmäisen makuiset. KESKITULINEN (5/10) lajike, mutta huonoissa oloissa hedelmät jäävät miedoiksi. Korkeus maksimissaan 50cm.

Chilipaprika Chenzo
N.40cm korkea patio-lajike, joka tekee n.4cm pitkiä suippoja hedelmiä. Hedelmät ovat raakileina mustia ja kypsyessään muuttuvat punaisiksi. KESKITULINEN, Jalapenoa tulisempi.

Amppelimansikat
Amppelimansikat menestyvät parhaiten lämpimässä ja suojaisessa paikassa amppelissa tai korkeassa ruukussa. Voidaan kasvattaa myös kasvihuoneessa. Amppelimansikoihin muodostuvat rönsyt tuottavat myös satoa, joten niitä ei kannata leikata pois. Tasainen kastelu ja lannoitus.

Elan bee on aikainen ja jatkuvasatoinen yksivuotinen amppelimansikka lajike. Sen marjat ovat punaisia kookkaita ja makeita. Tuottaa satoa runsaasti.
EI SAATAVILLA 2022!

Fragoo Summerbreeze white ja rose Jatkuvasatoinen, punamarjainen ja makea mansikkalajike. White lajike tekee valkoiset puolikerrannaiset kukat ja Rose lajike kauniit pinkit puolikerrannaiset kukat. Rönsyjä ei juurikaan tule.
Kuukausimansikka Mignonette
Monivuotinen rönsytön mansikkalajike, joka tekee pieniä metsämansikan makuisia marjoja. Sato runsastuu vuosi vuodelta. Lajike viihtyy jopa vähän varjoisemmassakin paikassa. Ehdoton lasten suosikki!

Ruukkuvadelma
(Rubus Idaeus)
Uusi ruukkuun soveltuva vadelmalajike, joka tekee satoa jo saman vuoden versoilla. Lajike on tiivis ja piikitön ja tekee punaisia marjoja heinäkuusta alkaen. Korkeutta tulee 80cm, joten tarvitsee n.10litran ruukun. Tarvitsee aurinkoisen ja tuulelta suojaisen paikan. Talvetus onnistuu viileässä.
Vesimeloni Sugar Baby
Vesimeloni vaatii runsasravinteisen ja kuohkean kasvualustan. Tätä aikaista pienihedelmäistä (2-3kg) lajiketta voidaan viljellä kasvihuoneessa ja lämpiminä kesinä myös avomaalla. Lajike vaatii emikukkien pölyttämisen.
Ruohosipuli Grande
Grande on nopeakasvuinen ja satoisa monivuotinen ruohosipuli lajike. Käy istutettavaksi ruukkuun tai avomaalle. Kasvualustan tulee olla kuivahko. Kastelu ja lannoitus pidetään tasaisena koko kasvukauden. Satoa keräillään pitkin kesää.
Yrtit
Yrttejä voi viljellä ilman omaa pihaakin, sillä ne menestyvät mainiosti lasitetulla terassilla tai parvekkeen ikkunalla. Niissä kasvatuskausi saattaa yltää huhtikuulta aina lokakuulle asti. Parhaimpia ovat länteen tai itään päin olevat ikkunat. Pohjoisikkuna saattaisi tarvita lisävalaistusta ja eteläikkuna olisi liian paahteinen keskikesällä.

Yritit viihtyvät parhaiten hiekansekaisessa mullassa. Useimmat yrtit pitävät myös kalkitusta mullasta eli ruukun pohjalle voi lisätä n. 1rkl:n kalkkia ja lannoitteeksi hieman kanankakkaa.
Yrttejä voi viljellä umpinaisissa ruukuissa tai ruukuissa, joiden pohjassa on reiät, kunhan huolehtii, että ruukku on riittävän tilava. Yhdelle taimelle sopiva ruukku on 1,5l:n vetoinen. Täysikokoiset laventeli, rosmariini, sitruunamelissa ja mintut tarvitsevat ruukun jonka vetoisuus on 3,5l ja läpimitta 20-30cm. Basilikan taimia tällaiseen ruukkuun voi laittaa 3. Timjamille riittää halkaisijaltaan 10cm:n ruukku.
Yrttejä voi yhdistellä keskenään, kunhan pitää huolen, että joka lajilla on tilaa kasvaa. Esimerkiksi Timjamia voi käyttää korkeampien kasvien aluskasvina. Ja Persiljaa voi istuttaa kukkivienkin kasvien joukkoon.
Yrteille annetaan tasaisesti vettä. Pienille ruukuille vähemmän mutta useammin ja isommissa ruukuissa kasvaville enemmän ja harvemmin. Jos ja kun haluaa, että taimista tulee tuuheita ja että ne tuottaisivat satoa pidempään, täytyy niitä latvoa.
Lähes kaikkia yrttejä voi talvettaa sisällä, mutta jotkut saattavat talvehtia myös parvekkeella. Astiat peitetään esim. kuorikkeella tai styrox rouheella ennen sateisten kelien tuloa ja päälle laitetaan muovi. Huhtikuussa astioita aletaan sulattelemaan haalealla vedellä. Ja kun ulkona on pysyvästi lämmintä, suojat voi poistaa.
Lakritsiyrtti
(Tagetes filifolia)
Yksivuotinen lakritsin ja aniksen makuinen yrtti. Sopii hyvin vaalealle kalalle ja kasvista saadaan miellyttävän makuista teetä.
Basilikat ovat hyvin kylmänarkoja, joten ne viljellään mieluiten sisällä tai kasvihuoneessa. Basilikaa käytetään sellaisenaan, kuivattuna tai pakastettuna.

Sweet genovese ns. Genovalainen on suosituin basilika lajike. Se on nopeakasvuinen vihreälehtinen perusbasilika. Käy mm. Liha-, muna- ja tomaattiruokiin.

Punainen basilika on maultaan aromikas ja sen lehdet ovat kauniin purppuranpunaiset. Kaunis myös kukkaistutuksissa.

Sitruunabasilikalla on pienehköt sitruunanmakuiset lehdet. Lehdet sopivat salaatteihin ja jälkiruokiin, erityisesti jäätelön kanssa.

”Minette” on kaunis pienilehtinen pensasbasilika. Maultaan se on erittäin voimakas ja hedelmäinen.
Oliiviyrtti/Santolina/Viherhopeayrtti on puumainen ainavihanta ja oliiville tuoksuva. Maistuu voimakkaalle, havumaiselle ja ehkä pienesti myös oliiville. Käy mausteeksi salaatteihin ja pastakastikkeisiin. Oliivin maku tulee esiin parhaiten tomaattiruokien kanssa. Stevia on makeutusaine, joka on 300 kertaa makeampi kuin sokeri ja täysin kaloriton. Käytetään sekä kuivattuna että tuoreena. Parhaiten Stevia toimii maitotuotteiden ja hedelmäisten ruokien kanssa. Stevia on ns. makujen voimistaja eli sitä lisäämällä voimistetaan muiden makeutusaineiden (siirappi, hunaja) makua. Liikaa typpilannoitusta on vältettävä, sillä se kitkeröittää makua. Monivuotinen, mutta ei talvehdi ulkona. Latvonta on suositeltavaa varsinkin kasvatuksen alkuvaiheessa.
Sitruunamelissa on reheväkasvuinen ja runsaslehtinen sitruunalle maistuva yrtti. Monivuotinen, mutta kylmänarka kasvi. Saattaa talvehtia hyvin peitettynä. Käytetään tuoreeltaan, sillä kuivattuna aromi ei säily. Käy keittoihin, salaatteihin tai kaikkeen missä voidaan käyttää myös sitruunaa. Salvia on monivuotinen puolipensas, jota kasvatetaan huonon talvenkestävyyden takia yksivuotisena. Voidaan käyttää tuoreeltaan tai kuivattuna. Salvia poistaa ruuan rasvaista makua. Liharuokien lisäksi salvia sopii mausteeksi kaali-, sipuli- ja papuruokiin.
Venäläinen Rakuuna on monivuotinen voimakas mauste, jota on käytettävä varoen. Taimi voi kasvaa jopa 1,5m korkuiseksi, joten se kannattaa istuttaa ulos. Suositellaan käytettäväksi tuoreena. Käy kana- ja kalaruokien mausteeksi. Olennainen mauste bearnaise-kastikkeesssa.Timjami on 10-20cm korkea voimakkaasti tuoksuva yrtti. Monivuotinen, mutta talvehtii huonosti ulkona. Käy avomaalle tai ruukkuun. Kastellaan varovasti. Käy mausteeksi viinapohjaisiin patoihin ja kastikkeisiin.Viherminttu on monivuotinen mintun tuoksuinen yrtti, joka ei maistu yhtä voimakkaalle kuin piparminttu. Minttua voidaan viljellä avomaalla tai ruukussa. Käytetään tuoreeltaan, kuivattuna tai pakastettuna. Sopii erityisesti lammas- ja riistaruokien maustamiseen. Talvehtii peitettynä.
Rosmariini on ikivihreä varpukasvi, joka voi kasvaa jopa 1,5metriä korkeaksi. On monivuotinen, mutta Suomessa kasvatetaan yksivuotisena. Hyvin tarkka kasteltava. Käytetään tuoreeltaan ja kuivattuna liharuokiin ja marinointiliemiin.
Viinisuolaheinä maistuu miedosti suolaiselta ja happamalta. Maku muistuttaa hieman luonnossa kasvavaa ketunleipää. Monivuotinen, ja talvehtii hyvin esim. viileässä kellarissa. Korkeutta tulee 20-60cm. Tuoreeltaan käytettynä antaa salaatteihin kirpeän raikkaan maun. Sopii myös kylmiin kastikkeisiin. Voidaan kasvattaa myös koristekasvina sisällä tai ruukkuistutuksissa.Tilli Mammut on voimakaskasvuinen tummanvihreä yksivuotinen lehtitilli. Tilliä voi viljellä avomaalla tai sisällä/parvekkeella ruukussa. Mammutista tulee 10-30cm korkea. Lehtitilliä ei saa päästää kukkimaan. Tuore tilli säilyy vajaan viikon verran 0-1 asteessa. Tillin lehtiä voi kuivata tai pakastaa. Käytetään useimmiten kalaruuissa.Persilja Bravour on kaksivuotinen ja aikainen lajike. Bravour:lla on kähärät lehdet, jotka käytetään sellaisenaan. Kasvaa niin kasvihuoneessa, avomaalla kuin sisälläkin. Persilja on yksi parhaimmista raudan lähteistä.Mäkimeirami/Oregano on monivuotinen pystyvartinen 20-60cm korkea ruoho. Sopii hyvin myös sisäkasvatukseen. Voidaan istuttaa myös amppeliin. Oregano tiedetään parhaiten pitsamausteena.