Amppelikukat


Amppeliharso/Ketoraunikki
(Gypsophila muralis)
Lilan ja valkoisen kirjava Amppeliharso viihtyy parhaiten aurinkoisella paikalla niin maassa, isossa ruukussa kuin amppelissakin. Kasvi ei kestä yhtäkkistä kuivahtamista. Amppeliharsolla on kauniin pensasmainen kasvutapa ja siitä tulee 15-25cm korkea

Amppelidiana
(Diascia)
Diana on kestävä ja näyttävä aurinkoisen tai puolivarjoisen paikan iso amppelikukka, joka kestää hyvin kylmimmätkin kelit. Huonoja kukkia ei tarvitse poistaa, sillä ne rapisevat itsestään, mutta kasvia voi muuten ”parturoida”. Kastelu on pyrittävä pitämään tasaisena. Väreinä on hento vaaleanpunainen (kuvassa) ja hieman tiiviimpikasvuinen valkoinen.

Huovinkukka
(Sanvitalia)
Keltakukkainen Huovinkukka on yksi helppohoitoisimmista amppelikukista. Käy pihan paahteisimmalle paikalle amppeliin, ruukkuun tai parvekelaatikkoon. Vettä saa antaa runsaalla kädellä. Mutta ei huolta, vaikka kastelu joskus unohtuisi ja kasvi näyttäisi menetetyltä, sillä hyvin nopeasti seuraavan kastelukerran jälkeen se palautuu taas entiseen loistoonsa. Nyppimistä kasvi ei tarvitse.

Koristeportulakka
(Portulaca grandiflora)
Koristeportulakka on erittäin paahteisen ja kuivan paikan värikäs kukkaerikoisuus. Ns. Trixitaimi, eli samassa taimessa on kolmea eri väriä. Aurinkoisina ja lämpiminä päivinä kasvi on täydessä loistossaan, mutta pimeämmät/viileämmät päivät kukat ovat sulkeutuneena. Käy amppeliin, ruukkuun ja maahankin. Todella helppohoitoinen; Niukasti vettä ja nyppimisenkin voi unohtaa kokonaan. Kasvi on hidaskasvuinen.

Kultahippu
(Megardonia ”Sundona”)
 Aurinkoon sekä puolivarjoon soveltuva lamoavakasvuinen Kultahippu on hyvin helppohoitoinen kesäkukka. Vaatii kyllä runsaan kastelun, mutta antaa anteeksi väliaikaisen kuivahtamisen. Seisovaa vettä ei siedä. Huonot kukatkin tippuilevat itsestään. Käy amppeliin, ruukkuihin ja maahan. Värinä hehkuva keltainen.

Lobelia
(Lobelia erinus ”Richardii”)
Lobelia on varjoon tai puolivarjoon soveltuva tasaisen kastelun vaativa perinteinen kesäkukka. Huonojen kukkien yksittäistä nyppimistä ei tarvita, mutta kasvista kannattaa jossain vaiheessa leikata alimpia kuivaneita kukkavarsia, niin se jaksaa taas tehdä uutta. Pistokkaasta lisätty kauniisti kasvava riippulobelia lajike. Väreinä kuvan valkoinen, huomattavasti tiiviimpikasvuinen sininen ja uutuutena nyt myös liilan sävyinen.

Lumihiutale
(Sutera copia)
Valkoinen Lumihiutale on ollut yksi viimevuosien suosituimmista amppelikukista. Kesän ensimmäinen kasvivalinta orvokin lisäksi, sillä se kestää hyvin kylmätkin kelit. Lumihiutaletta saa myös violetinsinisenä (kuvassa) ja vaaleanpunaisena. Kasvi viihtyy parhaiten varjossa ja puolivarjossa. Kaunis amppelissa yksinään, mutta käy myös monen eri kasvin rinnalle ja voi kasvin istuttaa maahankin. Kastelu on pyrittävä pitämään tasaisena koko kasvukauden ajan. Huonoja kukkia ei tarvitse nyppiä, mutta tarvittaessa koko kasvia voi vähän ”parturoida”.

Miljoonakello/Japaninkello
(Petunia millionbells)
Miljoonakello on kesän amppelikukista kysytyin, se koristaa varmasti suurinta osaa pihoista ja parvekkeista kesäisin. Miljoonakellosta on saatavilla monia eri värejä ja värisävyjä, löytyy sekä kerrottuja että yksinkertaiskukallisia lajikkeita ja kasvutavoissakin on muutamia vaihtoehtoja. Menestyy auringossa ja puolivarjossa. Voidaan käyttää amppeleissa ja parvekelaatikoissa yksin tai yhdessä muihin lajeihin sekoitettuna. Helppohoitoinen; Kastelun tarve on vähäinen ja nyppimistäkään ei tarvita.

CoolWave Amppeliorvokki
(Viola wittrockiana)
Amppeliorvokkilajike, jota ei tarvitse nyppiä ja joka kukkii koko kesän. Tarkoitettu isoihin amppeleihin/ruukkuihin, sillä kasvin halkaisijaksi voi muodostua jopa yli 70cm.

Nukenkaulus
(Brachyscome)
Nukenkaulus on helppohoitoinen siro amppelikukka aurinkoiselle ja paahteiselle paikalle. Käy amppeliin ja ruukkuun. Pysyy suhteellisen kompaktina koko kesän, joten mahtuu pienemmällekin parvekkeelle. Vähällä toimeentuleva kukka, joka tarvitsee vain vähän vettä ja lannoitetta silloin tällöin. Kauniit vaaleanvioletit kukat.

Riippupelargonia
(Pelargonium hybr.)
Riippupelargonia on auringossa ja paahteessa viihtyvä perinteinen amppelikukka. Käy niin amppeleihin kuin parvekelaatikoihinkin ja nykyiset jalostetut puoliriippuvat pelargonia lajikkeet käyvät myös ruukkuasetelmiin tiiviimmän kasvutapansa ansiosta. Tasaisella kastelulla ja lannoituksella pelargoniasta saa näyttävän kukan pitkäksi aikaa. Huonot kukinnot varisevat itsestään, mutta kukkavarret on syytä katkaista. Puutarhalla on viljelyssä puoliriippuvat Calliope ja Caliente lajikkeet, ja näistä eri punaisen sävyjä. Myös vanha Minicascade lajike kuuluu vielä valikoimaan.

Riippupetunia/Surfinia
(Surfinia)
Aurinkoiselle ja paahteiselle paikalle kuuluva Riippupetunia käy amppeliin ja parvekelaatikkoon. Kukkiakseen ja kasvaakseen kauniiksi vaatii runsaan kastelun ja lannoituksen sekä huonojen kukkien poistamisen kukkaperineen. Värejä ja lajikkeita on useita. Myös kerrotut valkoinen ja pinkki.

Karjalanneito Grace
(Begonia tuberhybrida pendula)
Perinteisen Karjalanneidon seuraaja Grace on edeltäjänsä kaltainen. Kukkii kauniisti pihan varjoisimmassa, mutta suojaisessa paikassa. Hoito on helppoa; kasville riittää vain hyvin niukka kastelu silloin tällöin. Väreinä perus lohenpunainen ja kirkas punainen.

Riippubegonia
(Begonia tuberhybrida pendula)
Riippubegoniat viihtyvät amppelissa, parvekelaatikossa tai isossa ruukussa pihan varjoisimmalla paikalla. Helppohoitoinen; Huonot kukat varisevat itsestään ja kastelun tarvekin on hyvin vähäistä. Kasvatuksessa meillä on Glory lajike sekä paluumuuttaja Solenia ja täysin UUTUUTENA Sweetspice-lajike
Glory(kuvassa) on sirorakenteinen, kasvutavaltaan lähellä tavallista Ruusubegoniaa, mutta hieman rennompi vartinen. Väreinä vaaleanpunainen ja kermanvalkoinen.
Suurikukkaisesta Soleniasta meillä on viljelyssä pinkki ja punainen lajike.
Sweetspice begonialla on kauniit tummat lehdet ja roosan punaiset tuoksuvat kerrotut kukat. Se viihtyy myös aurinkoisemmalla paikalla.

Siniviuhka
(Scaevola)
Siniviuhka on helppohoitoinen joka sään kukka. Viihtyy auringossa ja puolivarjossa ja kestää hyvin myrskyt ja sateet. Kastella täytyy runsaasti, mutta kuivahtaminen kastelujen välillä ei ole haitaksi. Nyppiä ei tarvitse. Paksut kukkavarret kasvavat kauniin kaarevaan muotoon ja siksi kasvi onkin kaunis lisä ryhmäistutuksiin. Väreinä liilansininen ja valkoinen. UUTUUTENA nyt myös pinkki.

Riippuverenpisara
(Fuchsia)
Vanha kunnon Riippuverenpisara viihtyy varjossa ja puolivarjossa. Vaatii tasaisen kastelun ja ”juopoksikin” voisi tätä kasvia kutsua. Huonot kukat tippuilevat itsestään, mutta jäljelle jäävät siemenkodat olisi hyvä poistaa leikkaamalla. Käy niin amppeliin kuin parvekelaatikkoonkin.

Verbena/Rautayrtti
(Verbena hybr.)
Verbena on erinomainen kasvi aurinkoiselle ja paahteiselle paikalle. Käy amppeliin, parvekelaatikkoon ja ruukkuun, mutta vaatii ison kasvualustan. Verbena on paljon hoitoa vaativa kasvi; Tasaisen kastelun lisäksi sitä tulee lannoittaa runsaasti ja huonot kukkavarretkin pitäisi leikata pois kukkimisen jatkumiseksi. Oikein/hyvin hoidettuna Verbena on näyttävä koko kesän kukka. Saatavilla useita eri värejä.

Amppelivaula
(Asarina Lofos compact)
Huomiota herättävän kaunis Amppelivaula on auringon ja puolivarjon kasvi. Runsaasti vettä ja ravinteita vaativa, mutta nyppimään ei tarvitse ruveta, sillä huonot kukat varisevat itsestään. Tästä kukasta saa nopeasti valtavan kokoisen amppelin parvekkeelle, kasvaa jopa metrin alaspäin. Väreinä purppuranpunainen ja valkoinen.