Koristevihreät ja heinät


Kultatesma
(Milium effusum)
Helppohoitoinen Kultatesma on mätästävä perenna. Viihtyy puolivarjossa. Tarvitsee kostean ja ravinteikkaan kasvualustan. Voi istuttaa maahan tai ruukkuun. Korkeutta kasville tulee n.50cm. Lehdet ovat kauniin kullankeltaiset.

Maahumala
(Glechoma hederacea)
Kirjavalehtinen Maahumala on erittäin nopea- ja runsaskasvuinen. Viihtyy parhaiten varjossa tai puolivarjossa. Kaunis lisä korkeisiin ruukkuihin, amppeleihin ja parvekelaatikoihin, mutta voidaan istuttaa myös maahan. Vaatii runsaan ja tasaisen kastelun. Jos käy niin, että lähes pari metriset rönsyt käyvät liian pitkiksi, kasvia voi saksia ihan kunnolla. Kun talven jälkeen ihmettelee kompostissa vihertävää pienilehtistä kasvia, se on mitä todennäköisimmin edelliskesän hyljätty

Muratti
(Hedera helix)
Murattihan on perinteinen huonekasvi, mutta nykyään sitä käytetään hyvin paljon myös kesäkukkaistutuksissa sekä haudoilla. Menestyy niukalla kastelulla varjon puolella. Murattia löytyy vihreänä ja kirjavalehtisenä. On hyvin todennäköistä, että tämä kasvi lähtee seuraavana keväänä taas uuteen kasvuun, oli se sitten kompostissa tai unohdettuna jossain ruukussa. Saattaa vuosien mittaan kasvaa hyvinkin kookkaaksi.

Pehmytmesiheinä
(Holcus mollis)
Pehmytmesiheinä on n.20cm korkea kaksivuotinen koristeheinä. Lehdet ovat valkovihreäkirjavat ja pehmeät. Lehtien väri säilyy kirkkaampana varjoisella tai puolivarjoisella paikalla. Käy istutettavaksi ruukkuun tai maahan. Kaunis yksin tai ryhmässä. Tasaisella kastelulla leviää ja pensastuu runsaasti.

Arabiansulkahirssi
(Pennisetum setaceum)
Arabiansulkahirssi on puolivarjoisen paikan koristeheinä. Kapeat ja pitkät lehdet ovat viininpunakirjavat tai valkovihreät. Kukkien sijaan kasviin tulee röyhyjä, jotka nousevat selkeästi lehdistöä korkeammalle. Kokonaiskorkeus 60-80cm. Tarvitsee runsaan ja tasaisen kastelun. Yksivuotinen.

Hopealanka
(Calocephalus brownii)
Hopealanka on pystykasvuinen kaunis hopeansävyinen lisukekasvi sekaistutuksiin. Käy ruukkuun ja maahan. Kasvia käytetään paljon haudoilla, koska se viihtyy siellä kesästä syksyyn asti. Ruukustakaan sitä ei kannata heti syksyn tullen heittää pois. Menestyy auringossa ja varjossa. Hoidostakin selviää, kunhan joskus muistaa kastella.

Kuolemattomuuden yrtti
(Gynostemma pentaphyllum)
Toiselta nimeltään Rypälekurkku on puolivarjossa viihtyvä köynnöstävä vanha kiinalainen teeyrtti. Sen sanottiin tuovan ikuisen elämän. Selviää huonommallakin hoidolla. Rakkaalla lapsella on on myös muita nimiä kuten Jiaogulau ja Lohikäärmeen parta.

Hopeaputous
(Dichondra Silver falls)
Lamoavakasvuinen Hopeaputous on kaunis lisäkasvi erilaisiin sekaistutuksiin. Kasvia käytetään myös paljon haudoilla ”reunakukkana”. Menestyy paahteessa ja vähän varjoisemmassakin. Ei tarvitse olla mikään viherpeukalo, jotta tämän kasvin saa loistoonsa. Silloin tällöin vettä ja ravinteita. Rönsyjä voi leikata, jos ne meinaa liikaa innostua. Hyvällä paikalla rönsyt nimittäin kasvavat yli metrin mittaisiksi. Kukat (jos ilmestyvät) ovat hyvin pienet, huomaamattomat limen väriset ja lehdet kauniin hopeiset.

Koristeapila
(Trifolium Angel Clover)
Helppohoitoinen ja voimakaskasvuinen kirjavalehtinen apila on kaunis lisä ryhmäistutuksiin. Kasvi leviää runsaasti, mutta korkeutta ei tule kuin 20cm. Viihtyy parhaiten auringossa tai puolivarjossa tai jopa kivikkopenkissä.

Sammakonputki
(Hydrocotyle Sibthorpioides )
Sammakonputki tunnetaan parhaiten akvaariokasvina. Siksipä se soveltuukin parhaiten kosteisiin paikkoihin tai jopa matalaan veteen. Kasvi voidaan istuttaa ruukun reunuskasviksi tai maahan. Leviää runsaasti kauniin mattomaisesti, mutta korkeutta tulee korkeintaan 15cm. Aurinkoisella tai puolivarjoisella paikalla kasvaa parhaiten. Saattaa talvehtia.

Lankaköynnös
(Muehlenbeckia complexa)
Puolivarjoon soveltuva, siro- ja pienilehtinen Lankaköynnös on alunperin sisäkasvi. Nyttemmin kasvi on suosittu ryhmäistutusten reunassa ja jopa hautausmaalla. Vaatii runsaan ja tasaisen kastelun säilyttääkseen lehdet. Versot voivat kasvaa 80cm mittaisiksi.

Purppurasulkahirssi
(Pennisetum glaucum ”Jester”)
Purppurasulkahirssi on nimensä mukaan kauniin purppuran värinen lehdistöltään ja kukinnoltaan. Sopii aurinkoiselle ja paahteiselle paikalle. On näyttävä yksin isossa ruukussa tai ryhmäistutusten keskuskasvina. Korkeutta tulee yli metrin verran. Runsas ja tasainen kastelu, sekä runsas lannoitus. Kukinto eli tähkä/röyhy kannattaa talven tullen leikata, sillä se säilyy kuivana useita vuosia. Kukinto muuttuu kuivaessaan mustaksi. Kasvin siemenet ovat lintujen suurta herkkua. Yksivuotinen.

Viherputous
(Dichondra Emerald falls)
Viherputous on kuin Hopeaputous, mutta huomattavasti hidaskasvuisempi ja lehdet ovat hopean sijaan vihreät. Käy lisäkasviksi pieniin sekaistutuksiin ja myös maahan. Viihtyy auringossa ja puolivarjossa. Selviytyy todella niukalla kastelulla. Kukkia ei tule.